Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki sałatkowe w zalewie słodko-kwaśnej to soczysta i smaczna propozycja na przetwory w sezonie ogórkowym. Kto by pomyślał, że ogórki w occie mogą być tak dobre? Za efekt chrupkości odpowiada pozostawienie ogórków ze skórką, a aromatu dodają ząbki czosnku. Ogórki możesz pokroić ostrym nożem, tradycyjną szatkownicą lub nadać ogórkom oryginalności i pokroić je specjalną krajalnicą do krojenia karbowanych plasterków.
Deser który możecie zjeść w całości, razem z "miseczką"? Proszę bardzo! :) Ta...
Odsłon: 140
Szybkie i proste babeczki cynamonowe bez użycia miksera gotowe w kilka minut .
Odsłon: 756
Deser który możecie zjeść w całości, razem z "miseczką"? Proszę bardzo! :) Ta...
Odsłon: 140
Szybkie i proste babeczki cynamonowe bez użycia miksera gotowe w kilka minut .
Odsłon: 756
Składniki
Umyj porządnie ogórki i pokrój nożem lub krajanką, następnie przełóż do dużej miski. Obierz czosnek i poszatkuj w paseczki. Dołóż czosnek do ogórków, zasyp solą, wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na 4-5 godzin (w międzyczasie przemieszaj). A następnie odsączaj ogórki na sicie z powstałego soku.
W międzyczasie wlej do garnka ocet, wodę, dosyp cukier, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj zalewę i ostudź.
Do czystych słoików wrzuć kilka ziaren gorczycy, pieprzu czarnego i kolendry. Wypełniaj słoiki zamarynowanymi w soli ogórkami z czosnkiem. Na wierzch ułóż fragmenty kopru i plasterki chili (jeśli sałatka ma być pikantniejsza). Poziom ogórków powinien sięgać szyjki słoika. Zalewaj ogórki zimną zalewą tak, aby przykryć płynem sałatkę. Wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręcaj słoiki. Następnie pasteryzuj sałatkę przez 7-10 minut od momentu wrzenia wody.
Wyjmij słoiki z sałatką i odczekaj, by wystygły. Pokrywki powinny się zaciągnąć do środka i charakterystycznie kliknąć. Gotowe sałatki będą miały wklęsłe pokrywki. Przechowuj sałatkę w spiżarni przez całą zimę.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 360
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 208