Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz ciekawego połączenia ogórków i keczupu, aby zachować ten smak na zimę, polecamy ci te marynowane ogórki w keczupie. Pamiętaj, aby wybrać warzywa dobrej jakości i średniej wielkości. Dzięki temu przekąska będzie chrupka i smaczna. Z podanego przepisu uzyskasz około 4 półlitrowe słoiki ogórków.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 100
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 100
Składniki
Pracę zacznij od dokładnego umycia ogórków. Następnie pokrój warzywa w plasterki. Pozostaw skórkę, a ogórki będą bardziej chrupiące. Aby wykonać marynatę umieść w garnku wodę, ocet, sól, cukier, ketchup, liście laurowe i ziarna pieprzu. Ustaw zalewę na ogniu i pozwól jej się zagotować.
Układaj ogórki do wyparzonych słoików, dodając 2-3 ząbki obranego czosnku. Następnie zalej marynatą słoiki, by zakryła ogórki. Zakręć mocno słoiki i ustaw je w garnku do pasteryzacji. Sterylizuj słoiki przez 3-5 minut, zaczynając od czasu wrzenia. Ostrożnie wyjmij słoiki z wody i odstaw do ostygnięcia do góry dnem. Gdy słoiki trochę przestygną, odwróć je do właściwej postaci. Słoiki powinny się zassać, usłyszysz charakterystyczny „klik” pokrywek. Przechowuj ogórki w spiżarce przez całą zimę, a po otwarciu trzymaj w lodówce.