Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz ciekawego połączenia ogórków i keczupu, aby zachować ten smak na zimę, polecamy ci te marynowane ogórki w keczupie. Pamiętaj, aby wybrać warzywa dobrej jakości i średniej wielkości. Dzięki temu przekąska będzie chrupka i smaczna. Z podanego przepisu uzyskasz około 4 półlitrowe słoiki ogórków.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1288
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458011
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1546
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2318
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1288
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458011
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1546
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2318
Składniki
Pracę zacznij od dokładnego umycia ogórków. Następnie pokrój warzywa w plasterki. Pozostaw skórkę, a ogórki będą bardziej chrupiące. Aby wykonać marynatę umieść w garnku wodę, ocet, sól, cukier, ketchup, liście laurowe i ziarna pieprzu. Ustaw zalewę na ogniu i pozwól jej się zagotować.
Układaj ogórki do wyparzonych słoików, dodając 2-3 ząbki obranego czosnku. Następnie zalej marynatą słoiki, by zakryła ogórki. Zakręć mocno słoiki i ustaw je w garnku do pasteryzacji. Sterylizuj słoiki przez 3-5 minut, zaczynając od czasu wrzenia. Ostrożnie wyjmij słoiki z wody i odstaw do ostygnięcia do góry dnem. Gdy słoiki trochę przestygną, odwróć je do właściwej postaci. Słoiki powinny się zassać, usłyszysz charakterystyczny „klik” pokrywek. Przechowuj ogórki w spiżarce przez całą zimę, a po otwarciu trzymaj w lodówce.