Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złocista jesień i zimowe wieczory to czas, kiedy z sentymentem wracamy do smaków lata. A co może lepiej przywołać wspomnienie słońca niż domowe przetwory? Ogórki w ketchupie to jeden z tych nietypowych, ale absolutnie przepysznych przepisów, który z pewnością zaskoczy twoich domowników i gości. Chrupiące plasterki ogórków zanurzone w słodko-kwaśnej, lekko pikantnej zalewie z nutą ketchupu, to idealny dodatek do obiadu, kanapek czy pieczonych mięs. Choć brzmi to zaskakująco, smak jest rewelacyjny i z pewnością zagości na stałe w twojej spiżarni.
5 słoików po 600 ml
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29205
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9028
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29205
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9028
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Składniki
Ogórki umyj, obierz ze skórki (opcjonalnie), a następnie pokrój je w cienkie plasterki i przełóż do garnka.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj go do ogórków i dokładnie wymieszaj.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zalewy wymieszaj w dużym garnku. Dodaj do nich ogórki i dokładnie wymieszaj. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Dokładnie wyparz 5 słoików o pojemności 600 ml. Do każdego z nich włóż po 4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę gorczycy.
Gorące ogórki rozłóż do słoików, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Dokładnie zakręć wszystkie słoiki.
Ogórki w ketchupie odstaw na ręczniku do góry dnem. Odstaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Nadają się do zjedzenia już po około 7 dniach, jednak wytrzymają w piwnicy nawet kilka miesięcy.