Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest na 1 litr wody, ile ogórków zmieści się w słoikach to już różnie bywa....
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1008
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104849
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1008
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104849
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
Ogórki polecam leżakować w zimnej wodzie chociaż 0,5 -1 godz. Mniejsze prawdopodobieństwo, że zimą będą puste w środku. Do słoika wrzucam ziele angielskie, listek laurowy, baldachim kopru (nieduży), plasterek cebuli -a na końcu układam umyte ogórki. Czasem dodaję kawałek marchewki, ale raczej dla wyglądu niż z potrzeby.
Wodę z cukrem, octem, musztardą i solą zagotowuję a następnie zalewam słoiki. Pasteryzuję około 5 minut od zagotowania wody. Polecam musztardę chrzanową, wydaje mi się że nadaje się najlepiej do ogórków.