Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest na 1 litr wody, ile ogórków zmieści się w słoikach to już różnie bywa....
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2096
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 165
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1091
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12041
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2096
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 165
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1091
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12041
Składniki
Ogórki polecam leżakować w zimnej wodzie chociaż 0,5 -1 godz. Mniejsze prawdopodobieństwo, że zimą będą puste w środku. Do słoika wrzucam ziele angielskie, listek laurowy, baldachim kopru (nieduży), plasterek cebuli -a na końcu układam umyte ogórki. Czasem dodaję kawałek marchewki, ale raczej dla wyglądu niż z potrzeby.
Wodę z cukrem, octem, musztardą i solą zagotowuję a następnie zalewam słoiki. Pasteryzuję około 5 minut od zagotowania wody. Polecam musztardę chrzanową, wydaje mi się że nadaje się najlepiej do ogórków.