Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest na 1 litr wody, ile ogórków zmieści się w słoikach to już różnie bywa....
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1919
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1609
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2555
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1919
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1609
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2555
Składniki
Ogórki polecam leżakować w zimnej wodzie chociaż 0,5 -1 godz. Mniejsze prawdopodobieństwo, że zimą będą puste w środku. Do słoika wrzucam ziele angielskie, listek laurowy, baldachim kopru (nieduży), plasterek cebuli -a na końcu układam umyte ogórki. Czasem dodaję kawałek marchewki, ale raczej dla wyglądu niż z potrzeby.
Wodę z cukrem, octem, musztardą i solą zagotowuję a następnie zalewam słoiki. Pasteryzuję około 5 minut od zagotowania wody. Polecam musztardę chrzanową, wydaje mi się że nadaje się najlepiej do ogórków.