Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest na 1 litr wody, ile ogórków zmieści się w słoikach to już różnie bywa....
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2244
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18013
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2015
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2244
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18013
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2015
Składniki
Ogórki polecam leżakować w zimnej wodzie chociaż 0,5 -1 godz. Mniejsze prawdopodobieństwo, że zimą będą puste w środku. Do słoika wrzucam ziele angielskie, listek laurowy, baldachim kopru (nieduży), plasterek cebuli -a na końcu układam umyte ogórki. Czasem dodaję kawałek marchewki, ale raczej dla wyglądu niż z potrzeby.
Wodę z cukrem, octem, musztardą i solą zagotowuję a następnie zalewam słoiki. Pasteryzuję około 5 minut od zagotowania wody. Polecam musztardę chrzanową, wydaje mi się że nadaje się najlepiej do ogórków.