Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby przygotować ogórki w musztardzie bez obierania, możesz po prostu je dokładnie wyczyścić i odciąć końcówki. Dzięki temu aromat przejdzie do środka. Będą pyszne i lekko kruche.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 261
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21599
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 261
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21599
Składniki
Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pozbądź się końcówek, aby smak musztardy przeszedł do ich środka.
Przygotuj czyste, suche i wyparzone słoiki. Na dnie opcjonalnie wyłóż po gałązce kopru. Do każdego wrzuć ziarenka gorczycy, pieprz i zielę angielskie. Dołóż też liść laurowy. Ułóż ciasno ogórki, jeden przy drugim.
Teraz przygotuj zalewę. W garnku umieść wodę, zagotuj, a następnie dodaj ocet, cukier i sól. Całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Kiedy zalewa odrobinę ostygnie, dodaj musztardę. Może być jeszcze ciepła. Zalej ogórki w słoikach powstałą zalewą. Dokładnie zakręć.
Teraz przygotuj duży garnek z szerokim dnem. Ułóż bawełnianą ściereczkę i wlej wodę. Podgrzej ją do takiej samej temperatury, jaką miała zalewa (czyli nie bardzo wysoką). Umieszczaj partiami słoiki i pasteryzuj je przez około 20 minut. Ogórki na zimę schowaj do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca. Najlepsze są po odstaniu około miesiąca.