Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić. Przepis na 8 słoików 500 ml.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 525
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 598
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 138
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 525
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 598
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 138
Składniki
Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki. Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.