Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie musztardowej.

Ogórki w zalewie musztardowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 716

Dodano:

Odsłon: 1682

Mój mąż uwielbia te ogórki.

Składniki

  • 5 kg ogórków gruntowych małych ( jak duże przekroić na połówki lub plasterki ).
  • Poukładać w słoikach do każdego dodać po 5 - 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ( może być mielony ).
  • zalewa : 2 szklanki octu,
  • 2 litry wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • 6 łyżek soli, zagotować.
  • Wyłączyć gaz, dodać 10 łyżek musztardy sarepskiej, wymieszać i lekko przestudzić.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, obrać.

  2. Zalewę ugotować wcześniej.

  3. brane ogórki nakładać do słoików,

  4. dodać ziela angielskie oraz pieprz,

  5. zalać zalewą

  6. i szczelnie zakręcić.

  7. Wstawić do garnka ze ściereczką, wstawić do gotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i pasteryzować 5 minut.

  8. Po tym czasie postawić na ręczniku do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń