Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Pyszny dodatek do kanapek i drugich dań.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 108
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10438
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5468
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 51
Dziś do pracy.
Odsłon: 709
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 108
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10438
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5468
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 51
Dziś do pracy.
Odsłon: 709
Składniki
Zalewa: Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły.
Układamy do każdego słoja baldach kopru, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje.
Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum). Smacznego !!!