Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z chili

Ogórki z chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 2223

Po małym słodkim przerywniku ponownie zapraszam na przetwory. W tym roku moje półki w kuchni jak nigdy zapełniły się słoiczkami z warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej ogórki z dodatkiem chili. A więc coś dla tych co lubią ostre smaki :)

Składniki

  • Ogórki 2,5 kg.
  • Sól kamienna 3 łyżki
  • Chili 1 łyżeczka
  • Pieprz ziarnisty 1-2 łyżeczki
  • Czosnek 1 główka
  • ZALEWA
  • Ocet 1,5 szklanki
  • Woda 1 szklanka
  • Cukier 3 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na 2-4 części w zależności od wielkości ogórka. Dodać sól i dokładnie wymieszać, zostawić na ok. 6 godzin, aż ogórki puszczą sok.

    Następnie zlać powstały sok dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać.

    W między czasie przygotować zalewę. Ocet zagotować z wodą i cukrem. Jeszcze gorącą zalewą zalać ogórki i zostawić na ok. 12 godzin.

    Po tym czasie ogróki ciasno poukładać w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować ok. 10-15 min.


  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń