Po małym słodkim przerywniku ponownie zapraszam na przetwory. W tym roku moje półki w kuchni jak nigdy zapełniły się słoiczkami z warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej ogórki z dodatkiem chili. A więc coś dla tych co lubią ostre smaki :)
Ogórki z chili
Składniki
- Ogórki 2,5 kg.
- Sól kamienna 3 łyżki
- Chili 1 łyżeczka
- Pieprz ziarnisty 1-2 łyżeczki
- Czosnek 1 główka
- ZALEWA
- Ocet 1,5 szklanki
- Woda 1 szklanka
- Cukier 3 szklanki
Składniki
- Ogórki 2,5 kg.
- Sól kamienna 3 łyżki
- Chili 1 łyżeczka
- Pieprz ziarnisty 1-2 łyżeczki
- Czosnek 1 główka
- ZALEWA
- Ocet 1,5 szklanki
- Woda 1 szklanka
- Cukier 3 szklanki

Etapy przygotowania
Ogórki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na 2-4 części w zależności od wielkości ogórka. Dodać sól i dokładnie wymieszać, zostawić na ok. 6 godzin, aż ogórki puszczą sok. Następnie zlać powstały sok dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. W między czasie przygotować zalewę. Ocet zagotować z wodą i cukrem. Jeszcze gorącą zalewą zalać ogórki i zostawić na ok. 12 godzin. Po tym czasie ogróki ciasno poukładać w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować ok. 10-15 min.

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 99

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 381

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 160
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 99

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 381

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 160



Składniki
- Ogórki 2,5 kg.
- Sól kamienna 3 łyżki
- Chili 1 łyżeczka
- Pieprz ziarnisty 1-2 łyżeczki
- Czosnek 1 główka
- ZALEWA
- Ocet 1,5 szklanki
- Woda 1 szklanka
- Cukier 3 szklanki
Ogórki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na 2-4 części w zależności od wielkości ogórka. Dodać sól i dokładnie wymieszać, zostawić na ok. 6 godzin, aż ogórki puszczą sok. Następnie zlać powstały sok dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. W między czasie przygotować zalewę. Ocet zagotować z wodą i cukrem. Jeszcze gorącą zalewą zalać ogórki i zostawić na ok. 12 godzin. Po tym czasie ogróki ciasno poukładać w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować ok. 10-15 min.
Smacznego :)
Pyszne i wyraziste ogóreczki <3
Bez chili nie ma dobrych ogorkow :p