Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z curry i chili to kolejny pomysł na przetwory ogórkowe na zimę. Ten przepis jest mniej tradycyjny niż na ogórki kiszone czy konserwowe, trochę zalatuje kuchnią orientalną za sprawą użytych przypraw, ale świetnie sprawdza się na różnego rodzaju okazje. Ogórki przygotowywane w ten sposób są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wielu składników. Można do nich użyć trochę większych ogórków, bo kroimy je w plasterki. Ja tych ogórków używam nie tylko jako dodatku do obiadu, ale również jako składnik sałatek.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 38
Składniki
Ogórki myję i przekładam na durszlak żeby odciekły z wody. Słoiki i przykrywki myję i wyparzam (jak do każdych przetworów). Umyte ogórki kroję w plasterki razem ze skórką. Nie są to takie bardzo cienkie plasterki jak do mizerii, tylko takie ciut grubsze. Pokrojone ogórki nakładam do słoików. Do każdego słoika wsypuję na wierzch gorczycę i wkładam po dwa plasterki cebuli. Wodę, ocet, cukier i sól umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Następnie zalewę zestawiam z ognia i wsypuję curry i chili. Mieszam i zalewam ogórki w słoikach. Słoiki zakręcam i wstawiam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut, po czym od razu wyciągam z wody i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji je studzę i dopiero po całkowitym wystygnięciu odkręcam do właściwej pozycji i wynoszę w chłodne miejsce.