Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z przyprawą gyros to świetna alternatywa dla klasycznej sałatki z ogórków konserwowych. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantniejszych i orientalnych smaków. Dodatek miodu dostarcza nuty słodyczy, która idealnie komponuje się z całością. Te ogórki charakteryzują się także bardzo szybkim czasem przenikania przypraw, przez co mogą być spożyte już następnego dnia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Składniki
Ogórki oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Włóż je do wysterylizowanego słoika, dość mocno uciskając i pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na górze.
Do dużego rondla wlej ocet i wodę. Dodaj wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek, miód. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zdejmij całość z ognia i lekko przestudź.
Wlej mieszaninę do słoika i szczelnie zakręć. Włóż słoik do garnka wyścielonego ściereczką i zalej go wodą do ok. połowy wysokości. Pasteryzuj przetwory przez ok. 15 minut. Wyjmij słoik i postaw na blacie dnem do góry. Ostudź.
Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki z przyprawą gyros są gotowe do spożycia już następnego dnia.