Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe marynowane opieńki na zimę zapraszam po przepis .
Opieńki w słoikach świetny dodatek do obiadu polecam
Odsłon: 1589
Kurczak miodowy to z pewnością całkowicie inna wersja tego jakże popularnego...
Odsłon: 44842
Smaczna sycąca i rozgrzewająca zupa połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki i zupa...
Odsłon: 649
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować...
Odsłon: 8344
Proponuję szybki i tani obiad dla rodziny gotowy w 15 minut, potrzebujemy tyl...
Odsłon: 16607
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 215
Smaczna sycąca i rozgrzewająca zupa połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki i zupa...
Odsłon: 649
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować...
Odsłon: 8344
Proponuję szybki i tani obiad dla rodziny gotowy w 15 minut, potrzebujemy tyl...
Odsłon: 16607
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 215
Składniki
Opieńki należy oczyścić z zanieczyszczeń większe pokroić drobniej odkupić robaczywe zalać zimna wodą i umyć z piachu i zanieczyszczeń .Umyte grzyby wyjąc z wody dać do garnka wsypać łyżkę soli zalać czystą wodą i gotować 10 -15 minut w czasie gotowania zbieram szumy.
Grzyby po ugotowaniu wylewam na durszlak i przelewam zimna woda i zostawiam na durszlaku by woda ściekła .
Na dno każdego słoika daje listek laurowy plaster cebuli 2 plasterki marchewki szczyptę gorczycy kilka ziaren pieprzu i nakładam ugotowane opieńki więcej jak polowe słoika by było miejsce na zalewę i by grzyby w słoiku były w niej całkowicie zanurzone .
Zalewa ;wodę z octem ,sola i cukrem należy zagotować i gorącą zalewa zalewam słoiki tak by zalewa dobrze wynikła w głąb słoiczków gdy poziom zalewy opadnie dolewam do pełna zakręcam słoiki .Proporcie zalewy można zmniejszać lub zwiększać w zależności od ilości grzybów u mnie bardzo dużo grzybów to powiększyłam proporcie zalewy .
Słoiki będę pasteryzować 20 -30 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Na dno garnka daje ścierkę by słoiki nie pękły ,słoiki musza być zanurzone w wodzie do polowy. Po pasteryzacji słoiki wyjmuje i odwracam do góry dnem i zostawiam do całkowitego ostudzenia i wynoszę do spiżarni .Po dokładne wykonanie zapraszam na film.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Przetwory
Jabłka kiszone w kapuście
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 70
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Kiszona, domowa kapusta z marchwią i kminkiem. Idealna jako dodatek na surówk...
Odsłon: 552