Do góry

Przetwory Przepis na:

Opieńki w przecierze pomidorowym.

Opieńki w przecierze pomidorowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 718

Dodano:

Odsłon: 248

Grzybowy zawrót głowy, mam ich nie dużo ale choć kilka słoików cieszy oko.

Składniki

  • 3 kilogramy dużych lub małych opieniek,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 koncentraty pomidorowe po 160 g,
  • 2 koncentraty pomidorowe po 160 g,
  • 3 łyżki octu,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 średnich cebul,
  • 3/4 szklanki oleju.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Duże opieńki,

  2. Oczyścić i umyć.

  3. Wstawić do garnka posolić i ugotować (zawsze gotuję grzyby 2 razy po 15 - 20 minut).

  4. Na patelni lub w garnku zeszklić cebulę dodając pieprz.

  5. Następnie dodać ugotowane i odcedzone grzyby.

  6. Do podsmażonych grzybów dodać ziela i liście laurowe i nadal smażyć.

  7. Gdy grzyby są już dość podsmażone dodać cukier i ocet i nadal smażyć.

  8. Następnie dodać koncentrat i doprawić do smaku solą lub lub przyprawą z dodatkiem soli jaką kto lubi

  9. I nadal smażyć.

  10. Gotowe grzyby nakładać do słoików,

  11. Szczelnie zakręcić.

  12. Wstawić do garnka ze ściereczką zalać wodą i pasteryzować 15 minut.

  13. Po pasteryzowaniu postawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

  14. Grzybki smakują rewelacyjnie, nadają się na zimno jako przystawka do mięs. Z tego przepisu wyszło mi 8 słoiczków różnej wielkości. Przepis mam od koleżanki z grupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń