Do góry

Przetwory Przepis na:

Palcówka kresowa, czosnkowa.

Palcówka kresowa, czosnkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1828 Ocena: 29519

Dodano:

Odsłon: 1073

Palcówka to kiełbasa wieprzowa napychana palcem do cienkiego jelita wieprzowego przez odpowiedni lejek. Jest to surowa, dobrze przyprawiona, podsuszona kiełbasa. Kiełbasa ta ma swoją popularność na Podlasiu i kresach wschodnich. Pokrojona w cienkie plasterki bardzo smakuje w kanapkach.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • boczek 1 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól - sól warzonka (50%/50%) 18g/kg
  • pieprz młotkowany 2 łyżeczki
  • czosnek pół główki
  • cukier 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1 g/kg
  • ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
  • papryka wędzona ostra 1 łyżka
  • woda 100 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Palcówka kresowa, czosnkowa.

Przygotowanie

  1. Boczek i szynkę kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, sole, młotkowany pieprz czarny, wodę i cukier. Całość wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie 24 godzin ponownie wyrabiamy. W międzyczasie moczymy jelita wieprzowe cienkie. Gotowym farszem nabijamy jelito przez lejek od nadziewarki popychając farsz palcem lub nadziewarką. Napełnione jelito farszem dzielimy na podwójne kiełbaski i wieszamy na kiju na dwa dni w temperaturze pokojowej w przewiewnym i ciemnym miejscu. Możemy lekko podwędzić w temperaturze 50 stopni Celsjusza, jak kto lubi podwędzaną. Po dwóch dniach przenosimy na dwa tygodnie w chłodniejsze miejsce, do lodówki. Gdy miną dwa tygodnie możemy degustować.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń