Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W mojej spiżarni nie może zabraknąć konserwowej papryki, którą używam głównie do sałatek, ale i do pieczywa czy do ozdoby potraw. Robię ją od wielu lat wg sprawdzonego przepisu. Czasem robię tylko czerwoną paprykę, bo ma najgrubszy miąższ, a czasem dodaję dla urozmaicenia kolorystycznego paprykę żółtą bądź zieloną. W sumie na 2 kg papryki miałam tym razem jedną paprykę żółtą i jedną zieloną.
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1163
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13627
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1163
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13627
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Składniki
Paprykę myjemy, osuszamy a następnie kroimy wzdłuż na pół, wykrawamy środek z pestkami i białe błonki, a następnie kroimy każdą połówkę na dwa- trzy paski
Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu
Kawałki papryk ściśle układamy w słoikach umieszczając między nimi również liść laurowy
Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą i do gotującej się dolewamy ocet. Chwilę razem gotujemy
Papryki w słoikach zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy. Zakręcamy słoik
Na dno garnka o szerokim dnie kładziemy ściereczkę i nalewamy gorącą wodę. Umieszczamy w niej słoiki. Wody powinno być tyle, aby sięgała słoikom do 3/4 ich wysokości. Wodę zagotowujemy i od momentu zagotowania gotujemy( pasteryzujemy) słoiki ok 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do spiżarni/piwnicy.