Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka marynowana to bardzo proste w przyrządzeniu przetwory, które świetnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy, do sałatek czy kanapek. Ich kwaskowatość pasuje do serów, grillowanych mięs czy przekąsek. Zastosowanie różnokolorowych papryk sprawia, że zawartość słoików nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie wygląda. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się smakiem tych aromatycznych warzyw przez cały rok, nawet mroźną zimą.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 269
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 376
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 242
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 269
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 376
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 242
Składniki
W dużym garnku przygotuj solankę. Wymieszaj ze sobą oba rodzaje octu, sól, wodę, cukier, czosnek i przyprawy. Zagotuj całość na średnim lub dużym ogniu. Słoiki wysterylizuj.
Papryki umyj i przekrój na połowy. Oczyść je z gniazd nasiennych. Cebulę pokrój w piórka. Włóż do słoików warzywa, starannie dociskając.
Gorącą solanką zalej warzywa w słoikach, pozostawiając 2 cm przestrzeni pod zakrętką. Za pomocą ostrego noża usuń wszystkie pęcherzyki powietrza.
Słoiki zakręć i umieść w kąpieli wodnej w garnku wyścielonym lnianą ścierką. Pasteryzuj papryki marynowane przez 15 minut. Wyjmij i ostudź przez 24 godziny.
Papryki nadają się do spożycia po 3-4 tygodniach leżakowania. Przechowuj je w suchym i ciemnym miejscu przez maksymalnie rok. Po otwarciu trzymaj w lodówce.