Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka pieczona ma wyjątkowy, głęboki smak i jest bardzo delikatna. Dodać ją można do sałatki, sosu lub położyć na kanapkę z szynką. Zamkniętą w słoiczku przechowamy w lodówce nawet trzy miesiące. W sierpniu, kiedy papryka jest świeża i dorodna, no i oczywiście niedroga, warto ją zaprawiać. W spiżarni takie rarytasy zawsze mile widziane.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4999
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1859
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4999
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1859
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
Papryki myjemy i dokładnie osuszamy. Na płaskiej blaszce wykładamy papier do pieczenia a na nim papryki. Wstawiamy do piekarnika, włączamy go na 200 °C i pieczemy paprykę 40 minut, aż skórka sczernieje.
Następnie przekładamy ją do szklanej miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą.
Odstawiamy do przestudzenia.
Teraz przekładamy paprykę na deseczkę, obieramy ze skórki, przekrawamy na 4 płaty i oczyszczamy dokładnie z pestek. Płyn, który się zbiera wylewamy. Każdy płat papryki oprószamy solą. Do wyparzonego słoiczka układamy papryki, przekładamy je czosnkiem i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i zalewamy ostrożnie papryki. Słoik powinien być wypełniony po brzeg olejem, a papryka całkowicie zalana. Zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy do lodówki lub spiżarni. Paprykę można jeść już po kilku dniach, najsmaczniejsza jest jednak po 3-4 tygodniach.
Papryka pieczona gotowa!