Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118553
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8572
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3159
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2369
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118553
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8572
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3159
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2369
Składniki
Pokroić papryki, usunąć gniazda nasienne i dokładnie opłukać. Pokrojone papryki wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 min. Następnie odcedzić i ostudzić.
W drugim garnku przygotować zalewę. Wlać wodę, ocet, cukier, miód, sól i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać, aby miód i cukier dobrze się rozpuściły, po czym ostudzić.
Do każdego słoika (ja używam słoików o pojemności ok. 500ml) włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 goździki, ziele angielskie (ja wkładam 2 kuleczki), kilka ziarenek pieprzu (ja używam kolorowego), kilka-kilkanaście ziarenek gorczycy (ja biorę tak na czubku łyżeczki), listek laurowy oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Na to układam paski papryki i zalewam ostudzoną zalewą. Na wierzch każdego słoika wlać pół łyżeczki oliwy i dobrze zakręcić.
Słoiki pasteryzować ok.20min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.