Do góry

Przetwory Przepis na:

papryka w musztardzie po chorwacku

papryka w musztardzie po chorwacku

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4706

Dodano:

Odsłon: 55352

W tym roku powaznie wzielam sie za przetwory- efektem tego jest juz ponad 100 sloikow wypelnionych roznymi smakolykami. Papryka w musztardzie to dla mnie nowosc- zrobilam ja po raz pierwszy, po raz pierwszy sprobowalam- i jest to milosc od pierwszego wejrzenia. Smaczny i aromatyczny dodatek do pieczonych mies czy wedlin :) Przepis pochodzi z chorwackiej strony coolinarika.com

Składniki

  • 15 wiekszych, grubych, czerwonych papryk
  • 125 ml octu 9% lub 10%
  • 125 ml wody
  • 1 lyzka cukru
  • pol lyzki soli
  • pieprz w ziarnach (pol lyzki)
  • liscie laurowe (4-5 sztuk)
  • 250 g musztardy (ja uzylam lagodnej)
  • 125 ml oleju
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski.

  2. Do duzego garnka wlac wode, ocet, dodac cukier, sol, pieprz i liscie laurowe, wymieszac. Dodac papryke, wymieszac (ilosc zalewy jest bardzo mala, ale nie trzeba wiecej- papryka podczas gotowania pusci sok) i gotowac- od momentu zagotowania 5 minut. Papryke odcedzic i wystudzic.

  3. Musztarde wymieszac z olejem na gladka mase (najlepiej trzepaczka do jajek). Dodac papryke, dobrze wymieszac. Mase nakladac do wyparzonych sliokow, zakrecic.

  4. Nie wymaga pasteryzacji. Przechowywac w ciemnym, chlodnym i przewiewnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (38)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 11 września 2016 Jak do tej pory nie komentowałam tego przepisu,
ale w tym roku będę robić tę papryczkę po raz
czwarty. Jest przepyszna. Muszę się jednak
przyznać, że zadaję sobie wiele trudu i ostrym
cienkim nożykiem obieram paprykę, Nie lubię
podpieczonej, bo zmienia kolor. Praca jest
przy tym dość mozolna, ale rezultat popłaca.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kerstin2309 11 września 2015 Odcedzić paprykę z zalewy - rozumiem.
Połączyć paprykę z masą z oleju i musztardy - ok.
Mam połączyć paprykę tylko z tą masą olejowo-musztardową, bez tej odcedzonej zalewy w której papryka puściła sok? Jestem nowicjuszką w dziedzinie przetworowej, dlatego pytam.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanna61 10 września 2015 Z 15 dużych papryk wychodzą trzy 500 ml słoiki?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kerstin2309 10 września 2015 Też chcę ją zrobić.
Chciałabym się zapytać, czy mogłabym użyć zdjęcia pani autorstwa wykonanej papryki oraz przepisu aby go wstawić w dziale kulinarnym na forum ogrodniczym Oaza? Oczywiście będzie wzmianka z adresem strony skąd to zdjęcie i przepis pochodzi. Tam sobie przekazujemy najfajniejsze przepisy!

Pozdrawiam. Krystyna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 09 października 2014 Robiłam już dwukrotnie i muszę się przyznać że bardzo go polecałam moim koleżankom. Z tej porcji wyszły mi 3 słoiki po 500ml, dwa już zjadłam i muszę jeszcze dorobić dokąd jest papryka. Dziękuję za przepis:)) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 07 października 2014 i ja również się skusiłam, dzisiaj zrobiłam, zobaczymy jak się przegryzie ale zapach i wygląd apetyczny :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zona 07 października 2014 Witam!Skusiłam się na ten przepis bo wiele osób go zachwala i potwierdzam-PAPRYKA JEST PYSZNA!Wyrazisty i ciekawy smak(trochę przypomina sos majonezowy i ta chrupka papryka mmm...)Dziękuję. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 29 września 2014 Zrobiłam paprykę wg Twojego przepisu i jest rewelacyjna . Polecam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń