Przetwory Przepis na:
papryka w musztardzie po chorwacku

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4706
Dodano: 10.09.2013
Odsłon: 55352
Składniki
- 15 wiekszych, grubych, czerwonych papryk
- 125 ml octu 9% lub 10%
- 125 ml wody
- 1 lyzka cukru
- pol lyzki soli
- pieprz w ziarnach (pol lyzki)
- liscie laurowe (4-5 sztuk)
- 250 g musztardy (ja uzylam lagodnej)
- 125 ml oleju
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Papryki umyc, oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w paski.
-
Do duzego garnka wlac wode, ocet, dodac cukier, sol, pieprz i liscie laurowe, wymieszac. Dodac papryke, wymieszac (ilosc zalewy jest bardzo mala, ale nie trzeba wiecej- papryka podczas gotowania pusci sok) i gotowac- od momentu zagotowania 5 minut. Papryke odcedzic i wystudzic.
-
Musztarde wymieszac z olejem na gladka mase (najlepiej trzepaczka do jajek). Dodac papryke, dobrze wymieszac. Mase nakladac do wyparzonych sliokow, zakrecic.
-
Nie wymaga pasteryzacji. Przechowywac w ciemnym, chlodnym i przewiewnym miejscu.
Komentarze do przepisu (38)

babciaaneczka 11 września 2016Zgłoś do usunięcia
Jak do tej pory nie komentowałam tego przepisu,ale w tym roku będę robić tę papryczkę po raz
czwarty. Jest przepyszna. Muszę się jednak
przyznać, że zadaję sobie wiele trudu i ostrym
cienkim nożykiem obieram paprykę, Nie lubię
podpieczonej, bo zmienia kolor. Praca jest
przy tym dość mozolna, ale rezultat popłaca.
5 Kto głosował? | Odpowiedz

Kerstin2309 11 września 2015Zgłoś do usunięcia
Odcedzić paprykę z zalewy - rozumiem.Połączyć paprykę z masą z oleju i musztardy - ok.
Mam połączyć paprykę tylko z tą masą olejowo-musztardową, bez tej odcedzonej zalewy w której papryka puściła sok? Jestem nowicjuszką w dziedzinie przetworowej, dlatego pytam.
Odpowiedzi: 1 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz

hanna61 10 września 2015Zgłoś do usunięcia
Z 15 dużych papryk wychodzą trzy 500 ml słoiki?8 Kto głosował? | Odpowiedz

Kerstin2309 10 września 2015Zgłoś do usunięcia
Też chcę ją zrobić.Chciałabym się zapytać, czy mogłabym użyć zdjęcia pani autorstwa wykonanej papryki oraz przepisu aby go wstawić w dziale kulinarnym na forum ogrodniczym Oaza? Oczywiście będzie wzmianka z adresem strony skąd to zdjęcie i przepis pochodzi. Tam sobie przekazujemy najfajniejsze przepisy!
Pozdrawiam. Krystyna.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

nicee 25 sierpnia 2015Zgłoś do usunięcia
Na pewno nie wymaga pasteryzacji?0 Kto głosował? | Odpowiedz

lidka5x5 09 października 2014Zgłoś do usunięcia
Robiłam już dwukrotnie i muszę się przyznać że bardzo go polecałam moim koleżankom. Z tej porcji wyszły mi 3 słoiki po 500ml, dwa już zjadłam i muszę jeszcze dorobić dokąd jest papryka. Dziękuję za przepis:)) Odpowiedzi: 2 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 07 października 2014Zgłoś do usunięcia
i ja również się skusiłam, dzisiaj zrobiłam, zobaczymy jak się przegryzie ale zapach i wygląd apetyczny :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

zona 07 października 2014Zgłoś do usunięcia
Witam!Skusiłam się na ten przepis bo wiele osób go zachwala i potwierdzam-PAPRYKA JEST PYSZNA!Wyrazisty i ciekawy smak(trochę przypomina sos majonezowy i ta chrupka papryka mmm...)Dziękuję. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 29 września 2014Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam paprykę wg Twojego przepisu i jest rewelacyjna . Polecam :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

mironina 22 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
zabieram, z miłości do Chorwacji ;)3 Kto głosował? | Odpowiedz