Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewątpliwą królową Bałkanów jest papryka. Istnieje niezliczona liczba przepisów na przetwory z wykorzystaniem tego warzywa, a dzisiaj prezentujemy paprykę w słoikach po chorwacku. Zaskakującym elementem w składzie zalewy jest musztarda, która nadaje papryce niepowtarzalnego smaku. Możesz użyć delikatnej, delikatesowej lub miodowej musztardy lub wykorzystać ostrzejszą wersję – rosyjską lub Dijon. Papryka świetnie smakuje samodzielnie lub jako składnik sosu do makaronu. Sprawdzi się także jako dip lub marynata do pieczonego mięsa. Jeśli chcesz dodać pikanterii przetworom, dodaj także ostrą papryczkę lub szczyptę papryczki chili w proszku do marynaty.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 496
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13463
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2721
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 496
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13463
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2721
Składniki
Umyj papryki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ostre papryczki możesz kroić w rękawiczkach. W misce zmieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy, olej i miód.
W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, przyprawy i sól, a następnie dodaj pokrojoną paprykę i gotuj pod przykryciem ok. 5 minut, a następnie łyżką cedzakową przekładaj do wyparzonych słoików. Do gorącej zalewy wlej mieszankę musztardową, zagotuj i wrzącą zalewą uzupełniaj słoiki. Od razu mocno zakręcaj i odstawiaj na ręcznik, ustawiając do góry dnem. Przykryj drugim ręcznikiem i zostaw do wystygnięcia. Wszystkie pokrywki powinny się zassać i papryka już nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.