Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna pasta paprykowa. Doskonała do kanapek, sosów, zapiekanek, pizzy itp. Naprawdę warto spróbować:)
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8575
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 862
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 926
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 122
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8575
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 862
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 926
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 122
Składniki
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pestki i układamy na blaszce skórką do góry. Czosnek obieramy i całe ząbki układamy an blaszce obok papryki /najlepiej wybierać duże ząbki żeby się nie przypaliły/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka na papryce będzie ciemna. Blaszkę z papryką wyjmujemy i szczelnie zakrywamy folią. Odstawiamy na 30-40 min. - aż papryka przestygnie. Następnie z papryki zdejmujemy skórkę. Olej wlewamy do garnka i dodajemy paprykę, czosnek /w czasie pieczenia powinien zmięknąć ale się nie przypalić- jeśli dodamy przypalony w paście będzie wyczuwalna gorycz/, ocet winny i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt rzadka / nie powinna spływać z kanapek/ możemy ją jeszcze trochę pogotować ale często mieszając by się nie przypaliła. A jeśli nie mamy czasu możemy pasteryzować nieco rzadszą - wykorzystamy ją do sosów czy zup. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 min.