Do góry

Przetwory Przepis na:

Patisony w słodko kwaśnej zalewie

Patisony w słodko kwaśnej zalewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1899

Dodano:

Odsłon: 425

Urocze małe patisony zatopione w marynacie o złotym, miodowym kolorze. Wyglądają jak dryfujące talerze ufo :)

Składniki

  • patisony małe
  • Czosnek
  • Pieprz czarny w ziarnach
  • Zalewa miodowo musztardowa:
  • Woda 4 szkl.
  • Ocet 10% 1 szkl.
  • Sól 2 płaskie łyżeczki
  • Miód 4 spore łyżki stołowe
  • Musztarda miodowa 1 czubata łyżeczka
  • Papryka słodka mielona 2 łyżeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Patisony w słodko kwaśnej zalewie

Przygotowanie


  1. Wodę z octem i solą zagotować, przestudzić, dodać miód, musztardę i paprykę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu.

  2. Patisony dobrze umyć. Małe pozostawić w całości, większe przekroić na pół lub ćwiartki.

  3. Na dno słoików wsypać kilka ziaren pieprzu i włożyć po dwa obrane ząbki czosnku.

  4. Ułożyć ściśle patisony, zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zamknąć słoiki, pasteryzować 20 min. w temp. 90°

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń