Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane pieczarki mogą być doskonałą potrawą samą w w sobie, jak i podstawą do stworzenia innych oryginalnych dań.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 96
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 101
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 146
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 96
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 101
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 146
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i obieramy. Oddzielamy kapelusze od nóżki a następnie kapelusze - w zależności od wielkości - kroimy na dwie lub cztery części.
Cebulę podsmażamy na patelni i po zeszkleniu przekładamy do sporego garnka. Następnie podsmażamy pieczarki, doprawiając je solą i pieprzem, a następnie przekładamy do garnka z cebulą.
Kiedy pieczarki się smażą, mamy chwilę aby przygotować zalewę. W garnuszku mieszamy wodę, ocet, cukier i ziele angielskie i podgrzewamy. kiedy Zalewa jest gorąca dodajemy przecier pomidorowy i energicznie mieszamy.
Kiedy pieczarki są już w garnku, dolewamy do niego zalewę, doprawiamy oregano. W tym momencie najlepiej zostawić całość na jakieś dwie godzinki, żeby się wszystko ładnie "przegryzło". Następnie zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy kilka minut.
Gorącą potrawę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem na ręczniku na ok. 20-30 minut. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to nie trzeba będzie osobno gotować słoików aby się zawekowały.
Z podanych składników wychodzi ok. 10 półlitrowych słoików.