Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia zrobiona jak pikle jest wyborna! Po zamarynowaniu pozostaje chrupiąca i słodko-kwaśna. To doskonała, gotowa sałatka ze spiżarni do zimowego obiadu.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2629
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4419
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102156
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6515
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2629
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4419
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102156
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6515
Składniki
Cukinię myjemy i kroimy w plastry niezbyt cienkie ( 1 cm). Możemy obrać ją ze skórki, ale nie jest to konieczne. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Słoiki myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Do każdego z nich kładziemy na spód kilka plasterków marchwi, następnie dopełniamy go cukinią. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i 1/2 łyżeczki gorczycy.
W garnku gotujemy przez 5 minut wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z cukinią. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je 15 minut w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy.
Pikle z cukinii na zimę gotowe!