Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 990
Dodano: 01.08.2018
Odsłon: 899
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotować zalewę:
1 szklanka octu jabłkowego
5 szklanek wody
5 łyżeczek soli
5 łyżek cukru
Dowolnie ale bez przesady orientalne dodatki
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
10 goździków
4 ziarna kardamonu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka pieprzu
gotować 10 minut , wyłączyć, niech stygnie i nabiera mocy.
Cukinię obrać, wydrążyć , pokroić w kostkę , posypać 1 łyżką soli i pozostawić aby puściła sok.
Do wyparzonych słoików nakładać cukinię bez soku.
Dodać gałązki tymianku i zalać ostudzoną i przecedzoną zalewą.
Chwilkę odczekać i ewentualnie dopełnić wsiąkniętą zalewę.
Zamknąć słoiki i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Mam nadzieję, że takie pikle rozjaśnią Wam pochmurne jesienne dni i rozgrzeją zimowe wieczory.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)