Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W latach 70-tych zeszłego stulecia w sklepach, na półkach królowały ocet, musztarda i kompoty z agrestu. Z tego powodu nasze babcie dokonywały cudów, aby na świątecznych stołach znalazły się jakiekolwiek rarytasy. Spiżarnie miały pełne zapraw. My szczególnie pamiętamy ogórki kiszone, powidła śliwkowe, grzybki marynowane i pikle z dyni. Pikle były świetnym dodatkiem do wędlin, no i miały piękny, słoneczny kolor. Nigdzie więcej nie zdarzyło się nam zjeść tak pysznej dyni jak u babci Kseni. Jej przepis jest doskonały!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29023
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29023
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Składniki
Dynię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na większe części, oczyszczamy z pestek i miękkiego miąższu. Następnie kroimy dynię na kostki 1- 1,5 cm (na jeden kęs). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 5 minut licząc od zagotowania. Odcedzamy, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zapełniamy dynią po brzeg i zalewamy gorącą wodą z przyprawami.
Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pozostałe składniki oprócz octu i gotujemy całość pod przykryciem 5 minut. Wyłączamy ogień, wlewamy ocet i taką mieszanką zalewamy dynię. Cynamon wyjmujemy z zalewy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy pikle 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z wody, układamy na ściereczce do góry dnem i po przestudzeniu odkładamy do spiżarni.
Pikle z dyni gotowe!