Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Przepis na pikle dostałem od mamy. Gdy je robiła, wszystkim smakowały. Mam nadzieję, że moje nie będą odstawały smakiem.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10513
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336829
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4512
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424249
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10513
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336829
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4512
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424249
Składniki
Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Na dno słoika wsypujemy ziarna gorczycy. Dorzucamy przekrojony czosnek, liść selera, liść laurowy i chrzan. Ogórki myjemy i obiramy ze skórki. Kroimy w odpowiadające nam wielkością słupki i usuwamy gniazda nasienne jeżeli musimy. W słoiki układamy pionowo słupki ogórków, upychając jak najbardziej szczelnie. Zalewamy ogórki zalewą do wysokości, aby je przykryła. Ziarenka przypraw z zalewy rozdzielamy do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy. Ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy wodę do wysokości szyjek słoików i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut i wykładamy słoiki z wody na ręcznik, aby wystygły. Przechowujemy w zaciemnionym, suchym i chłodnym miejscu. Pikle mogą być dodatkiem do dań obiadowych lub mięs grillowanych.