Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Przepis na pikle dostałem od mamy. Gdy je robiła, wszystkim smakowały. Mam nadzieję, że moje nie będą odstawały smakiem.
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9266
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 3112
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1209
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 250
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9266
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 3112
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1209
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 250
Składniki
Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Na dno słoika wsypujemy ziarna gorczycy. Dorzucamy przekrojony czosnek, liść selera, liść laurowy i chrzan. Ogórki myjemy i obiramy ze skórki. Kroimy w odpowiadające nam wielkością słupki i usuwamy gniazda nasienne jeżeli musimy. W słoiki układamy pionowo słupki ogórków, upychając jak najbardziej szczelnie. Zalewamy ogórki zalewą do wysokości, aby je przykryła. Ziarenka przypraw z zalewy rozdzielamy do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy. Ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy wodę do wysokości szyjek słoików i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut i wykładamy słoiki z wody na ręcznik, aby wystygły. Przechowujemy w zaciemnionym, suchym i chłodnym miejscu. Pikle mogą być dodatkiem do dań obiadowych lub mięs grillowanych.