Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Przepis na pikle dostałem od mamy. Gdy je robiła, wszystkim smakowały. Mam nadzieję, że moje nie będą odstawały smakiem.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2372
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1239
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2372
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1239
Składniki
Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Na dno słoika wsypujemy ziarna gorczycy. Dorzucamy przekrojony czosnek, liść selera, liść laurowy i chrzan. Ogórki myjemy i obiramy ze skórki. Kroimy w odpowiadające nam wielkością słupki i usuwamy gniazda nasienne jeżeli musimy. W słoiki układamy pionowo słupki ogórków, upychając jak najbardziej szczelnie. Zalewamy ogórki zalewą do wysokości, aby je przykryła. Ziarenka przypraw z zalewy rozdzielamy do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy. Ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy wodę do wysokości szyjek słoików i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut i wykładamy słoiki z wody na ręcznik, aby wystygły. Przechowujemy w zaciemnionym, suchym i chłodnym miejscu. Pikle mogą być dodatkiem do dań obiadowych lub mięs grillowanych.