Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piklowanie to jeden ze sposobów konserwacji warzyw. Trwałość zyskują dzięki marynacie octowej, a oryginalny smak – dzięki kompozycji przypraw. Najczęściej pikluje się ogórki czy paprykę, ale równie dobrze można zakonserwować w ten sposób rzodkiewki. Piklowana rzodkiewka ma piękny, intensywny kolor i intrygujący smak. Takie pikle możesz wykorzystać jako dodatek do kanapek czy sałatek albo po prostu wyjadać widelcem ze słoika!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5806
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8822
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18423
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1280
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5806
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8822
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18423
Składniki
Umyj rzodkiewki. Odetnij liście i ogonki. Pokrój rzodkiewki na niezbyt cienkie plasterki. Nałóż do wyparzonych słoików (np. dwóch półlitrowych). Do słoików włóż także pokrojone na plasterki ząbki czosnku, pieprz, owoce jałowca, ziarna kolendry i goździki. Przyprawy rozłóż równomiernie pomiędzy słoiki.
Przegotuj wodę. Dodaj do niej sól i wymieszaj. Lekko przestudzoną połącz z miodem, a gdy miód się rozpuści, z octem jabłkowym. Poczekaj, aż zalewa osiągnie temperaturę pokojową i rozdziel ją pomiędzy słoiki z rzodkiewkami. Zakręć je szczelnie i odstaw do lodówki. Piklowane rzodkiewki nie wymagają pasteryzacji. Już po 2-3 dniach możesz cieszyć się ich oryginalnym smakiem.