Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pasta warzywna pochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest pieczona papryka. Pasta ta jest podstawą wielu dań kuchni śródziemnomorskiej, a także świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, kanapek, warzyw, gulaszów i dań z grilla.
Polecam.
Odsłon: 362
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1298
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 535
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1922
Polecam.
Odsłon: 362
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1298
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 535
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1922
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pomidory z puszki i chwilę razem dusimy.
Papryki pozbawiamy pestek, bakłażan przekrawamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.
Po tym czasie miąższ z bakłażana oraz pokrojone i pozbawione skóry papryki dodajemy do pomidorów oraz cebuli i dusimy wszystko do uzyskania gładkiego sosu. W czasie duszenia dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną pietruszkę. Pod koniec zakwaszamy całość odrobiną octu jabłkowego, doprawiamy cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo lubię, gdy w sosie wyczuwalne są kawałki warzyw, ale jeśli preferujemy gładkie sosy, możemy także zmiksować pindżur za pomocą blendera. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i przechowujemy je w lodówce. Możemy go również zawekować. Pindżur będzie idealnym dodatkiem do mięs, kanapek, gulaszu oraz wielu innych potraw. Życzę smacznego! :)