Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pindżur to wywodzący się z kuchni macedońskiej sos podobny do ajwaru. W jego składzie dodatkowo znajdują się pomidory, których nie ma w bałkańskim klasyku. Domowy pindżur ma wiele zastosowań, więc warto przygotować kilka słoików na zimę, dopóki na rynku nie brak dojrzałych, aromatycznych krajowych pomidorów i papryk.
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2244
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2244
Składniki
Umyj papryki i bakłażany. Bakłażany ponakłuwaj w kliku miejscach widelcem. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°C – aż skórka papryk miejscami poczernieje, a bakłażany zmiękną.
Umieść gorące warzywa w mocnych, foliowych torbach (zbyt cienka folia stopi się od gorąca) i szczelnie zamknij. Gdy przestygną, obierz ze skórek. Z papryk usuń gniazda nasienne.
Sparz pomidory i obierz ze skórek. Pokrój na cząstki, usuwając niejadalne części. Przełóż do garnka i duś pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody wyparuje.
Pokrój drobno cebulę i chili. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Do garnka z pomidorami dołóż rozdrobnione papryki i bakłażany, cebulę, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zagotuj warzywa. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Pod koniec wlej do sosu resztę oleju, ocet, cukier, sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez chwilę. Zblenduj.
Gorący pindżur przełoż do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć je szczelnie i ustaw do góry dnem lub – jeśli chcesz przechowywać pindżur przez dłuższy czas – zapasteryzuj. Gdy sos w słoikach wystygnie, przenieś je w chłodne, ocienione miejsce.