Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna łyżka tak przygotowanych płatków różanych , zmieszana ze słoiczkiem np powideł śliwkowych lub dżemu, dodana do pączków- wypełni dom cudownym aromatem.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1325
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 260
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 51
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1325
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 260
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 51
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Kwiaty zrywamy w pogodny, suchy dzień. Obrywamy płatki i układamy je na białej, dużej ściereczce. Zostawiamy na pół godziny by drobne muszki miały czas z nich wyjść.Dokładnie rozgarniamy i sprawdzamy czy nie ma żadnych owadów. Następnie odmierzamy szklanką ilość płatków: Na 1 szklankę ubitych płatków bierzemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści a masa stanie się jednolita. Jeżeli nie mamy miksera lub robota, ucieramy w makutrze. Na koniec dodajemy sok z cytryny by utrwalić kolor i podkręcić smak. Przekładamy do małych słoiczków np do tych po keczupie i krótko pasteryzujemy. Zimą wystarczy 1 łyżka tych różanych płatków wymieszana ze słoikiem powideł lub dżemu aby nadziać smażone pączki, które będą cudownie pachnieć różami.