Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna łyżka tak przygotowanych płatków różanych , zmieszana ze słoiczkiem np powideł śliwkowych lub dżemu, dodana do pączków- wypełni dom cudownym aromatem.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 817
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6208
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8976
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 817
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1684
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6208
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8976
Składniki
Kwiaty zrywamy w pogodny, suchy dzień. Obrywamy płatki i układamy je na białej, dużej ściereczce. Zostawiamy na pół godziny by drobne muszki miały czas z nich wyjść.Dokładnie rozgarniamy i sprawdzamy czy nie ma żadnych owadów. Następnie odmierzamy szklanką ilość płatków: Na 1 szklankę ubitych płatków bierzemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści a masa stanie się jednolita. Jeżeli nie mamy miksera lub robota, ucieramy w makutrze. Na koniec dodajemy sok z cytryny by utrwalić kolor i podkręcić smak. Przekładamy do małych słoiczków np do tych po keczupie i krótko pasteryzujemy. Zimą wystarczy 1 łyżka tych różanych płatków wymieszana ze słoikiem powideł lub dżemu aby nadziać smażone pączki, które będą cudownie pachnieć różami.