Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory po bułgarsku są bardzo aromatyczne, a w odróżnieniu od tradycyjnych przetworów, dodasz do nich cząber i natkę pietruszki. Sprawdź nasz przepis!
Pychota. Polecam.
Odsłon: 417
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 13867
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 5744
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 196
Pychota. Polecam.
Odsłon: 417
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 13867
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 5744
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 196
Składniki
Przygotuj najpierw pomidorki. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Cebulę również wyczyść, a następnie pozbądź się łupiny i posiekaj w piórka. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
Wyparzone, suche i czyste słoiki ułóż na blacie. Do każdego z nich włóż na spód 1 ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, a następnie wrzuć kilka pomidorków koktajlowych. Teraz przełóż je natką pietruszki, marchewkami, cząbrem suszonym i czarnym pieprzem. Ponownie ułóż pomidorki koktajlowe, dość ciasno, aby przykryły cały słoik.
Czas na przygotowanie zalewy. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet, olej, cukier, a następnie sól. Poczekaj aż się zagotuje. Wtedy zalej, jeszcze gorącą marynatą, wszystkie pomidorki koktajlowe w słoikach. Zalewa powinna zakryć je w całości. Zakręć słoiki mocno.
Przygotuj duży garnek z grubym dnem. Wyłóż go ściereczką bawełnianą. Ułóż słoiki i wypełnij garnek do połowy wrzątkiem. Gotuj przez około 20 minut. Odłóż słoiki do góry dnem, a następnie poczekaj aż się ostudzą. Przełóż do chłodnego i ciemnego miejsca.