Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza alternatywa dla pomidorów w puszce.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34092
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 502
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2928
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34092
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 502
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2928
Składniki
Umyte pomidory pokroiłem na cząstki i gotowałem około godziny czasem mieszając. Powstałą masę rozdrobniłem blenderem i przetarłem przez gęste sito.
Pierwszy etap gotowy. Mamy gotową zalewę.
Pomidory przeznaczone do krojenia powinny być twarde, jędrne, jak najbardziej mięsiste.
Pomidory sparzyłem i pozbawiłem skórki. Pokroiłem je na ćwiartki (ale równie dobrze może być np. kostka) i wrzuciłem do słoików do 3/4 wysokości. Słoiki uzupełniłem przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzowałem 15 minut od zagotowania wody.
Do pomidorów nie dodaję żadnych przyprawa czy soli, wtedy są najbardziej uniwersalne i łatwo można je użyć do dowolnej potrawy.