Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza alternatywa dla pomidorów w puszce.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10425
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10425
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
Umyte pomidory pokroiłem na cząstki i gotowałem około godziny czasem mieszając. Powstałą masę rozdrobniłem blenderem i przetarłem przez gęste sito.
Pierwszy etap gotowy. Mamy gotową zalewę.
Pomidory przeznaczone do krojenia powinny być twarde, jędrne, jak najbardziej mięsiste.
Pomidory sparzyłem i pozbawiłem skórki. Pokroiłem je na ćwiartki (ale równie dobrze może być np. kostka) i wrzuciłem do słoików do 3/4 wysokości. Słoiki uzupełniłem przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzowałem 15 minut od zagotowania wody.
Do pomidorów nie dodaję żadnych przyprawa czy soli, wtedy są najbardziej uniwersalne i łatwo można je użyć do dowolnej potrawy.