Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza alternatywa dla pomidorów w puszce.
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231751
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4959
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36360
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231751
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4959
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36360
        
        
                Składniki
Umyte pomidory pokroiłem na cząstki i gotowałem około godziny czasem mieszając. Powstałą masę rozdrobniłem blenderem i przetarłem przez gęste sito.
Pierwszy etap gotowy. Mamy gotową zalewę.
Pomidory przeznaczone do krojenia powinny być twarde, jędrne, jak najbardziej mięsiste.
Pomidory sparzyłem i pozbawiłem skórki. Pokroiłem je na ćwiartki (ale równie dobrze może być np. kostka) i wrzuciłem do słoików do 3/4 wysokości. Słoiki uzupełniłem przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzowałem 15 minut od zagotowania wody.
Do pomidorów nie dodaję żadnych przyprawa czy soli, wtedy są najbardziej uniwersalne i łatwo można je użyć do dowolnej potrawy.