Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza alternatywa dla pomidorów w puszce.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 154
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37476
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 154
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37476
Składniki
Umyte pomidory pokroiłem na cząstki i gotowałem około godziny czasem mieszając. Powstałą masę rozdrobniłem blenderem i przetarłem przez gęste sito.
Pierwszy etap gotowy. Mamy gotową zalewę.
Pomidory przeznaczone do krojenia powinny być twarde, jędrne, jak najbardziej mięsiste.
Pomidory sparzyłem i pozbawiłem skórki. Pokroiłem je na ćwiartki (ale równie dobrze może być np. kostka) i wrzuciłem do słoików do 3/4 wysokości. Słoiki uzupełniłem przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzowałem 15 minut od zagotowania wody.
Do pomidorów nie dodaję żadnych przyprawa czy soli, wtedy są najbardziej uniwersalne i łatwo można je użyć do dowolnej potrawy.