Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że do kiszenia nadaje się tylko kapusta i ogórki? Co powiesz na kiszone pomidorki? Do wykonania pomidorów w zalewie solnej wybierz małych lub średnich pomidorków, aby przeszły przez szyjkę słoika. Dlatego sięgnij po śliwkowe lub koktajlowe odmiany. Najlepiej, jeśli użyjesz dojrzałych pomidorów o zwartym miąższu, te miękkie i soczyste pozostaw na sok.
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 61
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 120
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 449
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1547
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6459
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 61
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 120
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 449
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1547
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6459
Składniki
Przygotuj słoiki, by były czyste, to samo zrób z zakrętkami. Umyj pomidory, oderwij szypułki. Aby proces fermentacji pomidorów był intensywniejszy, możesz nakłuć je wykałaczką lub widelcem. Na dno każdego słoika połóż fragmenty kopru, dołóż 3-4 ząbki czosnku w plasterkach, po listku laurowym, po kilka kulek ziela angielskiego, a także kawałek obranego korzenia chrzanu i gałązek porzeczki, jeśli lubisz smak tych dodatków.
Przygotuj zalewę. W dwóch litrach wody rozpuść sól i zagotuj zalewę, a następnie wystudź ją. Jeśli zalejesz pomidory wrzątkiem, zejdzie z nich skórka.
Do każdego słoika wkładaj pomidory i układaj je dość ciasno, lecz uważaj, by się nie zgniotły. Nie wkładaj pomidorów po sam wierzch słoika, zostaw około 2 cm wolnego miejsca od góry. Możesz dołożyć więcej czosnku. Zalej pomidory lekko przestygłą zalewą, zakręć słoiki i odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu pomidory są już gotowe.