Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory z cebulą na zimę to warstwowa, prosta w przygotowaniu sałatka, idealna jako dodatek do dań głównych.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 947
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 91
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2149
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 947
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 91
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2149
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
Pomidory pokrój w grube plastry. Cebule obierz i pokrój w półplasterki lub cienkie krążki. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Umyj i wyparz dokładnie słoiki. Do każdego włóż: liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i plasterki czosnku.
W słoikach układaj warstwami na przemian: plastry pomidorów i cebuli. Dobrze jest zakończyć warstwą pomidorów.
Do garnka wlej wodę, ocet, olej, dodaj sól i cukier. Zagotuj zalewę, mieszając do rozpuszczenia składników.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Szczelnie zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody (słoiki w garnku powinny być zanurzone do 3/4 wysokości).
Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.