Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham powidła, a takie domowe to wprost ubóstwiam. Pamiętam, że dawniej u nas takie powidła smażyło się kilka dni w dużym garze nad ogniskiem, one były najlepsze. Ja natomiast proponuję wam równie pyszne powidła, ale w dużo prostszej wersji, o wiele szybsze i mniej pracochłonne.
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i blendujemy na gładką masę.
Masę śliwkową wlewamy do wysokiego garnka z grubym dnem i dodajemy cukier. Mieszamy i wstawiamy na średni ogień żeby doprowadzić do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy ( tak tylko żeby pyrkało) i gotujemy, i gotujemy aż wyparuje woda i zostanie gęste powidło, mieszając co jakiś czas, żeby się nam nie przypaliły (mnie zajęło to około 2 godziny).
Gęste gorące powidła przekładamy do małych wyparzonych słoiczków.
Zakręcamy i pasteryzujemy tak około 10 minut po zagotowaniu, ugotowane obracamy do góry dnem do wystygnięcia ( przy powidłach pasteryzacja jest niekonieczna, ale ja wole dmuchać na zimne akurat w tym przypadku). Smacznego !!!
;-)))
;-D
Normalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła śliwkowe..Smacznego
Odsłon: 15820
Robiłam różne przetwory ale jakoś tak się złożyło, że powidła robiłam pierwsz...
Odsłon: 1265
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 79
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surow...
Odsłon: 60
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 71
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 90
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 79
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surow...
Odsłon: 60
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 71
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 90
Składniki
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i blendujemy na gładką masę.
Masę śliwkową wlewamy do wysokiego garnka z grubym dnem i dodajemy cukier. Mieszamy i wstawiamy na średni ogień żeby doprowadzić do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy ( tak tylko żeby pyrkało) i gotujemy, i gotujemy aż wyparuje woda i zostanie gęste powidło, mieszając co jakiś czas, żeby się nam nie przypaliły (mnie zajęło to około 2 godziny).
Gęste gorące powidła przekładamy do małych wyparzonych słoiczków.
Zakręcamy i pasteryzujemy tak około 10 minut po zagotowaniu, ugotowane obracamy do góry dnem do wystygnięcia ( przy powidłach pasteryzacja jest niekonieczna, ale ja wole dmuchać na zimne akurat w tym przypadku). Smacznego !!!
;-)))
;-D
Przepisy Przetwory
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Przetwory
Pasztet w słoiczkach
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 262
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 580