Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam różne przetwory ale jakoś tak się złożyło, że powidła robiłam pierwszy raz. Są różne przepisy na powidła i różne metody na ich robienia. Ja mam taką wersję. Co do konsystencji to zróbcie według swojego gustu. Ja nie lubię takich bardzo gęstych więc taka konsystencja jak dla mnie jest w sam raz.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 330
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2757
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 893
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1651
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14444
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 330
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2757
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 893
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1651
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14444
Składniki
Śliwki umyć i wypestkować. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Gotować śliwki na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Uważać aby śliwki się nie przypaliły. Gdy śliwki w garnku wyraźnie widać, że śliwki zgęstnieją dodać cynamon i cukier do smaku. Może się okazać, że trzeba dać mniej lub więcej. Wszystko zależy do śliwek i jaką słodycz chcemy uzyskać. Po dodaniu cukru należy dalej gotować śliwki do zgęstnienia. Gdy uznamy, że dana konsystencja nam wystarczy napełnić gorącymi powidłami wyparzone słoiki. Zakręcić zakrętkami i zostawić do wystudzenia. Słoiki z powidłami wystawić w chłodne ale suche i ciemne miejsce.