Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam różne przetwory ale jakoś tak się złożyło, że powidła robiłam pierwszy raz. Są różne przepisy na powidła i różne metody na ich robienia. Ja mam taką wersję. Co do konsystencji to zróbcie według swojego gustu. Ja nie lubię takich bardzo gęstych więc taka konsystencja jak dla mnie jest w sam raz.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2355
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3520
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4301
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74359
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2355
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3520
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4301
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74359
Składniki
Śliwki umyć i wypestkować. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Gotować śliwki na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Uważać aby śliwki się nie przypaliły. Gdy śliwki w garnku wyraźnie widać, że śliwki zgęstnieją dodać cynamon i cukier do smaku. Może się okazać, że trzeba dać mniej lub więcej. Wszystko zależy do śliwek i jaką słodycz chcemy uzyskać. Po dodaniu cukru należy dalej gotować śliwki do zgęstnienia. Gdy uznamy, że dana konsystencja nam wystarczy napełnić gorącymi powidłami wyparzone słoiki. Zakręcić zakrętkami i zostawić do wystudzenia. Słoiki z powidłami wystawić w chłodne ale suche i ciemne miejsce.