Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1216

Dodano:

Odsłon: 342

Robiłam różne przetwory ale jakoś tak się złożyło, że powidła robiłam pierwszy raz. Są różne przepisy na powidła i różne metody na ich robienia. Ja mam taką wersję. Co do konsystencji to zróbcie według swojego gustu. Ja nie lubię takich bardzo gęstych więc taka konsystencja jak dla mnie jest w sam raz.

Składniki

  • 5 kg dojrzałych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szk cukru ( do smaku )
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Powidła śliwkowe

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć i wypestkować.
    Wrzucić do garnka z grubym dnem.
    Gotować śliwki na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
    Uważać aby śliwki się nie przypaliły.
    Gdy śliwki w garnku wyraźnie widać, że śliwki zgęstnieją dodać cynamon i cukier do smaku.
    Może się okazać, że trzeba dać mniej lub więcej.
    Wszystko zależy do śliwek i jaką słodycz chcemy uzyskać.
    Po dodaniu cukru należy dalej gotować śliwki do zgęstnienia.
    Gdy uznamy, że dana konsystencja nam wystarczy napełnić gorącymi powidłami wyparzone słoiki.
    Zakręcić zakrętkami i zostawić do wystudzenia.
    Słoiki z powidłami wystawić w chłodne ale suche i ciemne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń