Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki w pełni, nie może więc zabraknąć w spiżarce zapasów na zimę w postaci powideł które można wykorzystać do ciast , deserów naleśników, kanapek czy bułeczek drożdżowych. Na powidła najlepiej nadają się śliwki dojrzałe, lekko pomarszczone przy ogonkach.
Składniki
Śliwki opłukaj, przekrój na pół, usuń pestki. Do garnka z grubym dnem włóż śliwki i wlej trochę wody ustaw na małym ogniu.Jeśli masz specjalną podkładkę pod garnek przeciw przypalaniu podłóż ją pod garnek. Dodaj cukier i ocet. Śliwki mieszaj często drewnianą łyżką, by się nie przypaliły. Kiedy będą już gęste, pozostaw je do całkowitego wystygnięcia. (Możesz nawet na całą noc)
Zimne ponownie zagotuj na bardzo wolnym ogniu.Chwilę podsmaż i przełóż do słoików.
Pasteryzuj około 10 minut. Po wyjęciu odwracaj do góry dnem. Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu.