Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła śliwkowe bez cukru są wspaniałym dodatkiem do pancakes, naleśników czy ciast. Brak cukru sprawia, że można jeść ten przysmak niemal bez ograniczeń. Dżem jest pozbawiony również pektyn, a gęstość jest wynikiem mocnej redukcji. Imbir i cynamon nadają całości niezwykłego aromatu – nieco słodkiego, nieco ostrego. Kwas cytrynowy nie tylko dodaje nuty kwaskowatości, ale pozwala też zachować piękny kolor.
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7320
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 1919
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70486
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7320
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 1919
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70486
Składniki
Śliwki opłucz i drobno posiekaj, usuwając pestki. Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Owoce włóż do ronda i zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystko z cynamonem i imbirem. Wlej wodę.
Całość zagotuj na małym ogniu i trzymaj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką.
Doprowadź dżem do bardziej energicznego wrzenia i pozostaw do zredukowania przez ok. 45 minut, ciągle mieszając. Woda powinna odparować, a owoce całkowicie się rozpaść.
Jeśli wolisz bardziej gładką konsystencję, możesz owoce zblendować.
Słoiki wysterylizuj. Gorące powidła śliwkowe bez cukru przenieś do słoików i dobrze zakręć. Pasteryzuj dżem w piekarniku nagrzanym do 110 st. Celsjusza przez 15 minut.
Słoiki wyjmij i ostudź. Powidła przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.