Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła śliwkowe bez cukru są wspaniałym dodatkiem do pancakes, naleśników czy ciast. Brak cukru sprawia, że można jeść ten przysmak niemal bez ograniczeń. Dżem jest pozbawiony również pektyn, a gęstość jest wynikiem mocnej redukcji. Imbir i cynamon nadają całości niezwykłego aromatu – nieco słodkiego, nieco ostrego. Kwas cytrynowy nie tylko dodaje nuty kwaskowatości, ale pozwala też zachować piękny kolor.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1443
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1443
Składniki
Śliwki opłucz i drobno posiekaj, usuwając pestki. Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Owoce włóż do ronda i zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystko z cynamonem i imbirem. Wlej wodę.
Całość zagotuj na małym ogniu i trzymaj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką.
Doprowadź dżem do bardziej energicznego wrzenia i pozostaw do zredukowania przez ok. 45 minut, ciągle mieszając. Woda powinna odparować, a owoce całkowicie się rozpaść.
Jeśli wolisz bardziej gładką konsystencję, możesz owoce zblendować.
Słoiki wysterylizuj. Gorące powidła śliwkowe bez cukru przenieś do słoików i dobrze zakręć. Pasteryzuj dżem w piekarniku nagrzanym do 110 st. Celsjusza przez 15 minut.
Słoiki wyjmij i ostudź. Powidła przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.