Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła śliwkowe bez cukru są wspaniałym dodatkiem do pancakes, naleśników czy ciast. Brak cukru sprawia, że można jeść ten przysmak niemal bez ograniczeń. Dżem jest pozbawiony również pektyn, a gęstość jest wynikiem mocnej redukcji. Imbir i cynamon nadają całości niezwykłego aromatu – nieco słodkiego, nieco ostrego. Kwas cytrynowy nie tylko dodaje nuty kwaskowatości, ale pozwala też zachować piękny kolor.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424882
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10671
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336950
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424882
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10671
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336950
Składniki
Śliwki opłucz i drobno posiekaj, usuwając pestki. Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Owoce włóż do ronda i zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystko z cynamonem i imbirem. Wlej wodę.
Całość zagotuj na małym ogniu i trzymaj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką.
Doprowadź dżem do bardziej energicznego wrzenia i pozostaw do zredukowania przez ok. 45 minut, ciągle mieszając. Woda powinna odparować, a owoce całkowicie się rozpaść.
Jeśli wolisz bardziej gładką konsystencję, możesz owoce zblendować.
Słoiki wysterylizuj. Gorące powidła śliwkowe bez cukru przenieś do słoików i dobrze zakręć. Pasteryzuj dżem w piekarniku nagrzanym do 110 st. Celsjusza przez 15 minut.
Słoiki wyjmij i ostudź. Powidła przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.