Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła śliwkowe z niewielkim dodatkiem przyprawy do piernika nie tylko pięknie, aromatycznie pachną ale przede wszystkim wybornie smakują Wspaniale komponują się ze świątecznymi piernikami . Są też sprawdzonym sposobem na spód pod serniki.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8250
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4584
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8250
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4584
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 620
Składniki
Na dno garnka wlewamy szklankę wody i chwilę gotujemy. Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy pestki. Można jeszcze każda pokroić na mniejsze cząstki ale ja je tylko przepoławiam. Przekładam do garnka i pierwszego dnia smażę na wolnym ogniu około 2-3 godzin. Zestawiam z ognia, dodaję cukier , mieszam i odstawiam na całą noc.
Następnego dnia ponownie smażę przez 2 godziny na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki się rozpadną, dodaję przyprawę do piernika i jeszcze przez pół godziny je smażę.
Przekładam do półlitrowych słoiczków i pasteryzuję 20 minut. Po wyjęciu z garnka, każdy słoiczek dokręcam i odwracam do góry dnem.