Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła śliwkowe z niewielkim dodatkiem przyprawy do piernika nie tylko pięknie, aromatycznie pachną ale przede wszystkim wybornie smakują Wspaniale komponują się ze świątecznymi piernikami . Są też sprawdzonym sposobem na spód pod serniki.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9985
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9001
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6382
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9985
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9001
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6382
Składniki
Na dno garnka wlewamy szklankę wody i chwilę gotujemy. Śliwki myjemy, przebieramy i usuwamy pestki. Można jeszcze każda pokroić na mniejsze cząstki ale ja je tylko przepoławiam. Przekładam do garnka i pierwszego dnia smażę na wolnym ogniu około 2-3 godzin. Zestawiam z ognia, dodaję cukier , mieszam i odstawiam na całą noc.
Następnego dnia ponownie smażę przez 2 godziny na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki się rozpadną, dodaję przyprawę do piernika i jeszcze przez pół godziny je smażę.
Przekładam do półlitrowych słoiczków i pasteryzuję 20 minut. Po wyjęciu z garnka, każdy słoiczek dokręcam i odwracam do góry dnem.