Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma niczego lepszego niż domowej roboty przetwory, mimo iż ich przygotowanie wiąże się niejednokrotnie z długim czasem przygotowań i uciążliwością ciągłego pilnowania. A gdyby tak nie było to potrzebne? Powidła śliwkowe z piekarnika robią się niemal same, w jednym naczyniu. Są gęste, słodkie, o pięknym kolorze. W dodatku zawierają minimalną ilość cukru, którą, jeśli chcesz, także możesz pominąć. To co? Pora przygotować własne powidła – idealne na kanapki, naleśniki, placki czy do przekładania ciast i tortów.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 35
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 32
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 297
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 35
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 32
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 297
Składniki
Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Przekrój je ćwiartki i umieść w głębokim naczyniu do pieczenia lub brytfannie.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Wstaw naczynie z owocami na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij całość i wymieszaj je. Dodaj łyżkę cukru i ponownie zamieszaj. Wstaw brytfannę do pieca na kolejne 30 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika i sprawdź konsystencję powideł. Jeśli są one nadal zbyt rzadkie, wstaw je na kolejne 15-20 minut, do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Gotowe powidła śliwkowe z piekarnika przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików. Zakręć je i wypasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez 15 minut lub w piekarniku przez ok. 30 minut. Odstaw słoiki do wystygnięcia. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu.