Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła z czarnej porzeczki to jedne z najprostszych w wykonaniu dżemów, które nie wymagają dodawania żadnych dodatkowych składników poza cukrem. Owoce te są naturalnie bogate w pektyny, które wiążą masę i sprawiają, że powidła mają gęstą konsystencję. Czarna porzeczka jest świetnym źródłem witamin, w szczególności C, E i B. Dzięki temu jest nie tylko pysznym, ale także zdrowym dodatkiem do naleśników, kanapek na słodko czy ciast i tortów.
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1163
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13627
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1163
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13627
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Składniki
W lodówce umieść 3 małe talerzyki. Przed przystąpieniem do robienia powideł, odczekaj ok. 30 minut aż dobrze się schłodzą.
Czarną porzeczkę umyj i usuń szypułki. Przełóż owoce do garnka i zalej je wodą. Zagotuj wszystko na małym ogniu do miękkości skórek.
Dodaj cukier i mieszaj aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Gotuj całość przez ok. 15 minut.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i niewielką ilość powideł przenieś na jeden ze schłodzonych talerzyków. Odczekaj kilka chwil i sprawdź konsystencję. Jeśli został osiągnięty punkt tężenia (powstała delikatna skórka na powierzchni dżemu, która marszczy się po dotknięciu), masa jest gotowa do przeniesienia do słoików. W przeciwnym wypadku, gotuj ją przez kolejne 5 minut i sprawdź ponownie.
Przenieś gorące powidła do wysterylizowanych wcześniej słoików za pomocą lejka. Pozostaw jedynie ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Słoiki dobrze zakręć. Pasteryzuj przetwory przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 st. Celsjusza.
Powidła z czarnej porzeczki wyjmij i postaw na blacie do góry dnem. Odczekaj do ich całkowitego wystygnięcia, a następnie schowaj w chłodne i ciemne miejsce.