Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidło jest aromatyczne, smaczne i zdrowe. Nadaje się np. jako nadzienie do naleśników, ciast itp. Kto je raz zrobi będzie je robił co roku. Z tej porcji wyszło mi 8 słoików o pojemności 0,750 l .
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, słoiki, łyżka stołowa, chochla
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 491
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 491
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy 1/3 szklanki wody, smażymy na ogniu, aż jabłka się rozpadną . Podczas smażenia jabłek często je mieszamy, aby powidło się nie przypaliło. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy 1/2 szklanki wody. Garnek stawiamy na nieduży ogień, smażymy około 1 i 1/2 godziny. W tym czasie często mieszamy drewnianą łyżką . Gdy kawałki dyni już prawie całkiem się rozpadną , zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Gdyby dynia i jabłka całkiem się nie rozpadły mielimy je przez maszynkę do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku ( ja tak robię , w ten sposób skracam czas smażenia ). Mieszamy dynię z jabłkami, dodajemy cukier, otartą skórkę z pomarańczy ( wcześniej je dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem ), sok z pomarańczy i cytryny, mieszamy dokładnie. Garnek stawiamy na ogień i smażymy jeszcze do uzyskania odpowiedniej gęstości powidła. Ja smażę około 30 - 40 minut i pod koniec dodaję pektynę wymieszaną z 3 łyżkami cukru, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze parę minut. Dodając pektynę nie musimy bardzo długo smażyć, a powidło i tak będzie fajnie gęste. Gorącym powidłem napełniamy słoiczki. Brzegi słoików przecieramy do sucha papierowym ręcznikiem i szczelnie zamykamy wieczkami.
Pasteryzujemy przez około 20 - 30 minut. Słoiki z gotowym powidłem przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Smacznego !