Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidło jest smaczne, możemy go wykorzystać do jabłecznika lub deserów np. polać nim ugotowany ryż na talerzykach. Ja zrobiłem powidło ze starej odmiany jabłek "Cytrynówka", w zależności od odmiany i kwaśności jabłek dodajemy mniej lub więcej cukru, tyle aby nam smakowało.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, słoiki, chochla
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3720
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 159
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 875
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3720
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 159
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 875
Składniki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, odważamy 4 kg, wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ). Garnek stawiamy na małym ogniu, do jabłek wlewamy wodę , mieszamy. Smażymy jabłka na małym ogniu, aż zmiękną i się rozpadną. W tym czasie często mieszamy je , aby się nie przypaliły.
Pod koniec smażenia wsypujemy cukier, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze chwilę . Gorące powidło przekładamy do słoików ( ja użyłem słoików o pojemności 0,750 l ). Słoiki szczelnie zamykamy wieczkami i pasteryzujemy przez 30 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego !