Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borowiki, znane również pod nazwą prawdziwki, to elita w kulinarnym świecie, fantastycznie prezentują się w słoiku pełnym aromatycznej marynaty. Małe grzybki najlepiej marynować w całości – pięknie wyglądają w przystawkach, natomiast duże lepiej pokroić na kawałki, aby łatwiej zmieściły się w słoiku. Prawdziwki świetnie sprawdzą się jako przekąska do wędlin i serów, jako składnik sałatek lub sosu tatarskiego, a także jako dodatek do pieczonych mięs.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21631
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21631
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Oczyść grzyby ze ściółki, odetnij końcówki trzonków, następnie opłucz i osusz. Większe grzyby przetnij na pół. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól i dodaj przyprawy. W drugim garnku zagotuj wodę, po czym wrzuć borowiki i cebulę do wrzątku. Gotuj ok. 5-7 minut. Następnie przelej wszystko na durszlak i odcedź. Do czystych, wyparzonych słoików przekładaj prawdziwki na ¾ wysokości szklanego naczynia, zalewaj gorącą zalewą, rozkładając przyprawy mniej więcej po równo. Od razu mocno zakręcaj słoiki i odwracaj do góry dnem. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do pełnego wystygnięcia. Po tym czasie przenieś grzybki do spiżarni. Po około tygodniu, gdy prawdziwki przejdą smakiem marynaty, są idealne do jedzenia.