Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borowiki, znane również pod nazwą prawdziwki, to elita w kulinarnym świecie, fantastycznie prezentują się w słoiku pełnym aromatycznej marynaty. Małe grzybki najlepiej marynować w całości – pięknie wyglądają w przystawkach, natomiast duże lepiej pokroić na kawałki, aby łatwiej zmieściły się w słoiku. Prawdziwki świetnie sprawdzą się jako przekąska do wędlin i serów, jako składnik sałatek lub sosu tatarskiego, a także jako dodatek do pieczonych mięs.
Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
Odsłon: 225
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 191
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 147
Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
Odsłon: 225
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 191
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 147
Składniki
Oczyść grzyby ze ściółki, odetnij końcówki trzonków, następnie opłucz i osusz. Większe grzyby przetnij na pół. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól i dodaj przyprawy. W drugim garnku zagotuj wodę, po czym wrzuć borowiki i cebulę do wrzątku. Gotuj ok. 5-7 minut. Następnie przelej wszystko na durszlak i odcedź. Do czystych, wyparzonych słoików przekładaj prawdziwki na ¾ wysokości szklanego naczynia, zalewaj gorącą zalewą, rozkładając przyprawy mniej więcej po równo. Od razu mocno zakręcaj słoiki i odwracaj do góry dnem. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do pełnego wystygnięcia. Po tym czasie przenieś grzybki do spiżarni. Po około tygodniu, gdy prawdziwki przejdą smakiem marynaty, są idealne do jedzenia.