Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borowiki, znane również pod nazwą prawdziwki, to elita w kulinarnym świecie, fantastycznie prezentują się w słoiku pełnym aromatycznej marynaty. Małe grzybki najlepiej marynować w całości – pięknie wyglądają w przystawkach, natomiast duże lepiej pokroić na kawałki, aby łatwiej zmieściły się w słoiku. Prawdziwki świetnie sprawdzą się jako przekąska do wędlin i serów, jako składnik sałatek lub sosu tatarskiego, a także jako dodatek do pieczonych mięs.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Składniki
Oczyść grzyby ze ściółki, odetnij końcówki trzonków, następnie opłucz i osusz. Większe grzyby przetnij na pół. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól i dodaj przyprawy. W drugim garnku zagotuj wodę, po czym wrzuć borowiki i cebulę do wrzątku. Gotuj ok. 5-7 minut. Następnie przelej wszystko na durszlak i odcedź. Do czystych, wyparzonych słoików przekładaj prawdziwki na ¾ wysokości szklanego naczynia, zalewaj gorącą zalewą, rozkładając przyprawy mniej więcej po równo. Od razu mocno zakręcaj słoiki i odwracaj do góry dnem. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do pełnego wystygnięcia. Po tym czasie przenieś grzybki do spiżarni. Po około tygodniu, gdy prawdziwki przejdą smakiem marynaty, są idealne do jedzenia.