Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 540 Ocena: 7403

Dodano:

Odsłon: 15939

Jak co roku czekam na koniec sezonu ogórkowego, po to aby kupić duże mięsiste ogóry. Trę je ze skórką na grubych oczkach, dodaję jeszcze trzy rzeczy. Wynoszę w ciemne miejsce. W zimie mam swoje przeciery na zupy. Były czasy, gdy kupowałam gotowe . Odkąd dostałam przepis od mojej koleżanki Tereni, było to 6 lat temu. Nie wyobrażam sobie innego przecieru niż swój.

Składniki

  • 5 kilo ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 2 pęczki koperku
  • Czosnek około dwóch główek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przecier ogórkowy

Przygotowanie

  1. Ogórki trzemy na grubych oczkach
    Koperek siekamy
    sypiemy solą
    Wszystko mieszamy.

    Do każdego słoiczka wrzucamy przekrojony ząbek czosnku.
    Dodajemy przecier- nie do pełna.
    Sok , który wytrącił się z masy też dodajemy do każdego słoiczka.

    Słoiki zakręcamy.
    Nie pasteryzujemy !
    Od razu wynosimy w ciemne miejsce.
    Z podanych składników wyszło 24 słoiczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń