Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako, że pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, postanowiłem zrobić większy zapas przecieru, który może spokojnie stać w piwnicy nawet i 2-3 lata :)
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 263
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2953
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1841
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3553
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29023
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 263
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2953
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1841
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3553
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29023
Składniki
Jabłka myjemy i obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory myjemy i kroimy razem z jabłkami w dużą kostkę. Pomidorów trzeba obierać ani wycinać twardych fragmentów. Następnie wrzucamy je do gara i gotujemy 30 minut.
Następnie przecedzamy i przecieramy rozgotowaną masę przez durszlak. Skóry i twarde fragmenty pozostaną na sitku i oszczędzimy wiele czasu :)
Do otrzymanego przecieru dodajemy sól i ocet, zagotowujemy i gorący nalewamy do słoików, które zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczce na co najmniej godzinę. Z podanych składników otrzymamy ok. 6 litrowych słoików przecieru. Nadaje się on doskonale jako baza do zupy pomidorowej, sosów a nawet ryby po grecku :) Smacznego!