Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier pomidorowy na zimę

Przecier pomidorowy na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1069

Dodano:

Odsłon: 5601

Jako, że pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, postanowiłem zrobić większy zapas przecieru, który może spokojnie stać w piwnicy nawet i 2-3 lata :)

Składniki

  • 6 kg pomidorów
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 1,5-2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy i obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory myjemy i kroimy razem z jabłkami w dużą kostkę. Pomidorów trzeba obierać ani wycinać twardych fragmentów. Następnie wrzucamy je do gara i gotujemy 30 minut.

  2. Następnie przecedzamy i przecieramy rozgotowaną masę przez durszlak. Skóry i twarde fragmenty pozostaną na sitku i oszczędzimy wiele czasu :)

  3. Do otrzymanego przecieru dodajemy sól i ocet, zagotowujemy i gorący nalewamy do słoików, które zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczce na co najmniej godzinę.

    Z podanych składników otrzymamy ok. 6 litrowych słoików przecieru. Nadaje się on doskonale jako baza do zupy pomidorowej, sosów a nawet ryby po grecku :)


    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 września 2016 W zasadzie jabłek nie dodawałem, ale koniecznie do słoików pomidory zamykam. Idealne, na zimowe dni. Super <3 Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń