Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako, że pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, postanowiłem zrobić większy zapas przecieru, który może spokojnie stać w piwnicy nawet i 2-3 lata :)
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 671
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 98
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2781
Polecam.
Odsłon: 497
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 733
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 671
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 98
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2781
Polecam.
Odsłon: 497
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 733
Składniki
Jabłka myjemy i obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory myjemy i kroimy razem z jabłkami w dużą kostkę. Pomidorów trzeba obierać ani wycinać twardych fragmentów. Następnie wrzucamy je do gara i gotujemy 30 minut.
Następnie przecedzamy i przecieramy rozgotowaną masę przez durszlak. Skóry i twarde fragmenty pozostaną na sitku i oszczędzimy wiele czasu :)
Do otrzymanego przecieru dodajemy sól i ocet, zagotowujemy i gorący nalewamy do słoików, które zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczce na co najmniej godzinę. Z podanych składników otrzymamy ok. 6 litrowych słoików przecieru. Nadaje się on doskonale jako baza do zupy pomidorowej, sosów a nawet ryby po grecku :) Smacznego!