Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier pomidorowy z bazylią

Przecier pomidorowy z bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25216

Dodano:

Odsłon: 12708

Propozycja na zdrowy, smakowity, domowy i bardzo aromatyczny przecier pomidorowy - idealny na zimę jako dodatek do sosów, gołąbków, ale również do samodzielnego picia :)

Składniki

  • 4 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz do smaku
  • bazylia suszona
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory (najlepiej odmiany lima - zawierającej najwięcej soku i najmniej pestek) dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i przepuszczamy przez wyciskarkę do pomidorów.

  2. Powstały sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu uzyskania przez przecier odpowiedniej gęstości - od czasu do czasu mieszamy.

  3. Na koniec przecier doprawiamy solą, cukrem, czarnym pieprzem i suszoną bazylią.
    Gorący przecier przelewamy do słoików i pasteryzujemy około 15 do 20 minut.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 września 2015 Świetne, połączenie idealne <3 Muszę też porobić, bo już zapasy wyczerpane. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 02 września 2015 Mniam! Uwielbiam zimą wyciągnąć ze spiżarni taką pomidorową dobroć :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń