Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny przecier wiśniowy o "gładkiej" konsystencji.Można go wykorzystać bezpośrednio do picia lub jako bazę do zupy owocowej. Może być pysznym dodatkiem do deserów, lodów, ciast oraz sosów.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1972
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1972
Składniki
Mocno dojrzałe wiśnie płuczemy, dokładnie odsączamy na sicie i drylujemy. Owoce przekładamy do garnka, zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu /często mieszając/ do czasu aż wiśnie rozgotują się. Całość od razu przelewamy przez rzadkie sito a owoce przecieramy np. kulką od ucierania ciasta /tak by miąższ dostał się do przecieru ale skórki pozostały na sicie/. Jeśli przecier będziemy wykorzystywać do dań wytrawnych /np. dodatek do sosów mięsnych/ taki gorący przecier od razu przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Jeśli przecier będziemy wykorzystywać do ciast, deserów itp. możemy go posłodzić. Do przecieru dodajemy cukier i zagotowujemy mieszając aż się rozpuści. Gorący przelewamy do słoików lub butelek, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.