Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszedł maj, a maj to doskonała pora na rozpoczęcie zaopatrywania naszej spiżarki na jesień i zimę. Wiem, ze brzmi to może dziwnie bo na razie cieszymy się wiosną i czekamy na lato ale właśnie maj to czas na świeży młody szczaw. Ja zbieram go na łące za domem moich teściów, jeśli macie takie możliwości to polecam właśnie zbieranie go samemu – ale uprzedzam – to bardzo żmudne zajęcie. Bez problemu kupicie go na straganach, targach czy hurtowniach warzywnych. Przecier ten, a nawet mogłabym powiedzieć koncentrat jest bardzo aromatyczny, nie ma włókien, jest bez dodatku octu. To wiosna zamknięta w słoiku! Z podanych składników wyszły mi 3 słoiczki około 100-150ml.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 411
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 758
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 365
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 411
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 758
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 365
Składniki
Szczaw myjemy, osuszamy – najlepiej w suszarce do sałaty. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy dwie garści szczawiu, solimy i przesmażamy. Przekładamy go do drugiej miski i tak postępujemy z pozostałą częścią liści. Przesmażony szczaw przecieramy przez sito. Będzie on bardzo gęsty. Przetarty szczaw przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.